Fitparken gemeente Dronten (Calisthenicspark)

Fit en vitaal met de Fitparken in de gemeente Dronten  
Inwoners die willen werken aan hun fitheid en vitaliteit kunnen sinds twee jaar gratis gebruikmaken van twee fitparken in de gemeente Dronten. De één heel zichtbaar op het Noaberpark in Biddinghuizen, de ander wat meer aan het oog onttrokken op het Agripark van Aeres Hogeschool in Dronten. Het bijzondere aan de Fitparken, ook wel Calisthenicspark genoemd, is dat de oefeningen uitgevoerd worden met het eigen lichaamsgewicht. Kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit worden tegelijk getraind. De projectleiders van Meerpaal Welzijn en GGD Flevoland gingen vanuit het programma Gezonde Leefstijl Dronten op onderzoek uit en spraken met gebruikers over hun ervaringen met beide parken.

Park in Dronten
Het Fitpark in Dronten is een samenwerking tussen de gemeente Dronten en Aeres Hogeschool. Voor zowel studenten als personeel wordt in georganiseerd en ongeorganiseerd verband het gebruik van het Fitpark gestimuleerd. Ook de op het terrein woonachtige arbeidsmigranten kennen het park inmiddels. “Daarnaast is het Fitpark vooral ook bedoeld voor de inwoners van Dronten. Het ligt weliswaar wat verscholen op het Agripark, maar het terrein is openbaar toegankelijk”, benadrukt Gert Vosjan, Facilitair Manager bij Aeres Hogeschool.   

Leefstijlcoach Gerjan Gosselink van Topfit Fysiotherapie begeleidt elke week een groep, voornamelijk vrouwen. Tijdens de training wordt rekening gehouden met eventuele blessures door aanpassingen te maken in de oefeningen. ''Topfit bootcamp start iedere donderdagavond om 19:00 uur bij het calisthenicspark. Tijdens de bootcamp trainen we kracht, uithoudingsvermogen en conditie door oefeningen te doen met het eigen lichaamsgewicht. De oefeningen zijn aan te passen op niveau, dus iedereen doet op zijn of haar eigen niveau mee! Het zal je verbazen wat je zonder gewichten kunt bereiken!'', aldus Gerjan Gosselink.

Matthijs van de Geest is als social worker en sportcoach betrokken bij een gemeentelijk project voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Matthijs benadrukt de kracht van sport en bewegen als volgt: “Op het Fitpark bieden we structuur, dagritme en is sporten in een groep heel leerzaam. Door de gezondheid te verbeteren zijn mensen meer belastbaar voor werk en dat is uiteindelijk het doel van dit traject.”  

Naast het onderwijs en de zorg weet ook de sport de weg naar het Fitpark te vinden, zoals Survivalvereniging Dronten. Oud-voorzitter Frank Koelewijn heeft wel ideeën over de grootte en ligging van het park: “We gebruiken het park zoals het is. Daarnaast maken we ook gebruik van andere speel- en sportplekken die we tegenkomen in de openbare ruimte. Een extra park op een mooie locatie dat onderdeel uitmaakt van bestaande wandel- en fietsroutes zou een welkome aanvulling zijn”, aldus Frank Koelewijn.  

Park in Biddinghuizen
Een fitpark in Biddinghuizen was een wens van Ronald de Goede, een van de initiatiefnemers. Hij had dit concept in het buitenland gezien en was razend enthousiast. Hij wilde dit ook realiseren in  zijn eigen dorp. “Eén van de voordelen van het park is dat je er gratis gebruik van kunt maken en je flexibel bent in wanneer je traint. Het park is ruim opgezet, dus je hoeft vrijwel nooit te wachten om een oefening te doen.’’

Het fitpark bevindt zich midden in het Noaberpark. Rondom het fitpark bevinden zich allerlei wandelroutes, zodat je naast je krachttraining ook kunt werken aan je conditie. “Op deze manier kan ik met veel van mijn groepen terecht in het park en is er voor ieder wat wils!’’ aldus Natalie Sturkenboom die met haar bedrijf VitaalOveral veelal actief is op en rondom het fitpark.  

Gemeente Dronten
De gemeente Dronten stimuleert op verschillende manieren een gezond en actief leven en ziet sport en bewegen als middel om mee te kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld met het Dronter Sportakkoord, waar nu de laatste hand aan wordt gelegd met vele maatschappelijke organisaties. De gezamenlijk ambitie is om alle inwoners, jong of oud, deel te laten nemen aan sport en bewegen op een plezierige en veilige manier. Er is nog winst te boeken, want 59,7% van de Drontenaren voldoet aan de beweegrichtlijnen ten opzichte van 63% van de Nederlanders. Daarnaast blijkt dat 46% van de inwoners wekelijks gebruik maakt van de sport- en beweegmogelijkheden in de gemeente Dronten. Dit percentage ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 51,3%. Daarentegen zijn meer Drontenaren lid van een sportvereniging, 28% ten opzichte van 25% in Nederland.

Dit beeld wordt bevestigd door de onlangs gepubliceerde gezondheidsmonitor Jeugd 2019 van GGD Flevoland. Het dagelijks bewegen is minder en het percentage dat wekelijks bij een club, vereniging of sportschool sport is meer dan het landelijk gemiddelde. 83% van de jeugd in Dronten heeft een (zeer) goede ervaren gezondheid, dit is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 86%.

Bronnen: Dronten 2019, GGD Flevoland (2016), Gezondheidsmonitor Flevoland 2016, www.waarstaatjegemeente.nl, Gezondheidsmonitor jeugd 2019.


Zelf aan de slag bij het een van de twee Fitparken (Calisthenics parken)? En wil je meer uitleg bij de oefeningen? Bekijk dan deze instructiefilmpjes van Yalp!

Kalender

KidsMix 2020

22 december 2020
> Volledige kalender tonen...


Wij werken samen met